Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την περίοδο (video)!
11/01/2016
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας!
03/02/2016

Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων & εμβρύων είναι μια σύγχρονη πρωτοποριακή μέθοδος για τη διατήρηση γονιμότητας μιας γυναίκας και επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της τεχνικής της υαλοποίησης (vitrification). Η υαλοποίηση είναι μια μέθοδος ταχείας κατάψυξης που εμποδίζει τον σχηματισμό κρυστάλλων πάγου, οι οποίοι μπορεί να βλάψουν το ωάριο, το σπέρμα, τα έμβρυα ή τον ωοθηκικό ιστό όταν εφαρμόζονται άλλες συμβατικές τεχνικές κατάψυξης.

Ακολουθούν 3 από τις πιο συχνές ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις (αφού επιλέξετε τη σχετική ερώτηση) όσον αφορά στη μέθοδο της κρυοσυντήρησης, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη που είχα δώσει στην εκπομπή ‘7 Ημέρες Επιστήμη’ στο ΣΚΑΪ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διατήρησης της γονιμότητας!

 

1Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της υαλοποίησης;
Κατά τη διαδικασία αυτή, τα ωάρια μεταφέρονται από μία θερμοκρασία 37 °C σε θερμοκρασία -196 °C ακαριαία. Τα ωάρια είναι από τα μεγαλύτερα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε βλάβες από το σχηματισμό κρυστάλλων πάγου. Η υαλοποίηση αφυδατώνει τα κύτταρα πριν από την κατάψυξη με τη χρήση προστατευτικών παραγόντων για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας νερού (αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία επιβλαβών κρυστάλλων πάγου). Τα ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων κατά τη διαδικασία ξεπαγώματος με την υαλοποίηση φτάνουν μέχρι και 99% σε σχέση με το κλασικό 55% των παραδοσιακών μεθόδων κατάψυξης, επειδή ο συνδυασμός των κρυοπροστατευτικών και της ταχείας κατάψυξης / απόψυξης έχουν καλύτερη πιθανότητα αποκατάστασης του κυττάρου με ασφάλεια πίσω στην αρχική του κατάσταση

 

2Σε ποιες περιπτώσεις είναι σημαντική η εφαρμογή της κατάψυξης ωαρίων και εμβρύων;

Αυτή η σημαντική ανακάλυψη επιτρέπει σε διάφορες ομάδες γυναικών που επιδιώκουν τη διατήρηση της γονιμότητάς τους, να καταψύξουν αναπαραγωγικό ιστό σε σχετική τράπεζα. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα για:

  • Κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων (σε περίπτωση συντρόφου) σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρικές θεραπείες που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους (πχ. χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία)
  • Κατάψυξη ωαρίων σε γυναίκες που επιθυμούν για προσωπικούς λόγους να αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας για αργότερα στη ζωή τους

 

3Σε ποια ηλικία προτείνεται η κατάψυξη ωαρίων και εμβρύων;
Η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί μια επιλογή για τις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, σε μια ηλικία που τα ωάριά τους έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης. Προτείνεται οι γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους σε ηλικία μεταξύ 20 και 35 ετών. Ωστόσο, δεν υπάρχει όριο ηλικίας – όλα εξαρτώνται από το σώμα κάθε γυναίκας και από το εάν τα ωάρια μπορούν ακόμα να ανακτηθούν από τις ωοθήκες της

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία ή/και ραντεβού γύρω από το συγκεκριμένο αλλά και οποιοδήποτε άλλο γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί.