1Πώς επηρεάζει η ηλικία την ικανότητά μου να μείνω έγκυος;
Η κύρια αναπαραγωγική ηλικιακή ομάδα των γυναικών είναι μεταξύ 16 και 28, αν και μπορεί κανείς να υπολογίζει στην καλή ποιότητα των ωαρίων μέχρι την ηλικία των 38. Μετά την ηλικία 39 - 44, οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν βιώσιμα ωάρια, αλλά έχουν μικρότερη πιθανότητα για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Εάν δεν είστε έτοιμες να ξεκινήσετε την οικογένειά σας αμέσως, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε κάποια από τις θεραπείες διατήρησης της γονιμότητας Στο ιατρείο μας είμαστε, επίσης, πάντα στην ευχάριστη θέση να συζητήσουμε τις διάφορες επιλογές και να βρούμε λύσεις που να ταιριάζουν με τις προσωπικές ανάγκες κάθε γυναίκας ξεχωριστά.
2Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν την ικανότητά μου να μείνω έγκυος;
Όταν οι ωοθήκες έχουν δυσκολία να παράγουν ώριμα ωάρια, ο εγκέφαλος απελευθερώνει μια ορμόνη από την υπόφυση που ονομάζεται FSH, η οποία διεγείρει τις ωοθήκες και διεγείρει τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερα ωάρια. Για μια γυναίκα στην ακμή της αναπαραγωγικής ηλικίας της, ένα φυσιολογικό επίπεδο FSH είναι συνήθως κάτω των 10 μονάδων (IU), ενώ ένα μη φυσιολογικό επίπεδο θεωρείται ότι είναι κάτι παραπάνω από 25 IU. Μετρήσεις μεταξύ 10 και 25 IU γενικά ταξινομούνται ως οριακές. Επειδή τα αυξημένα επίπεδα FSH συσχετίζονται με μειωμένη παραγωγή ωαρίων, πολλές κλινικές αποθαρρύνουν τις γυναίκες με υψηλά επίπεδα FSH από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν και η πιθανότητα για εγκυμοσύνη μειώνεται όσο η FSH και η ηλικία αυξάνονται, παρόλα αυτά η πιθανότητα εγκυμοσύνης εξακολουθεί να υφίσταται για όσο διάστημα μια γυναίκα έχει ωορρηξία. Στο ιατρείο μας εφαρμόζονται πρωτόκολλα που εξατομικεύονται ανάλογα με την ηλικία και τις τιμές FSH κάθε γυναίκας.
Μέσα από τεχνικές όπως η εφαρμογή ήπιων πρωτοκόλλων ωοθηκικής διέγερσης και ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης, είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ποιότητα των ωαρίων και όχι την ποσότητα των ωαρίων. Πολλές γυναίκες έχουν μείνει έγκυες μέσω εξατομικευμένης αντιμετώπισης της υπογονιμότητάς τους, αφού προηγουμένως είχαν απογοητευθεί και ενημερωθεί ότι είναι αδύνατο να συλλάβουν. Η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι αυτό που συχνά χρειάζεται είναι απλά ένα «ποιοτικό» ωάριο.
3Μπορώ ακόμα να κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση έστω και αν οι κύκλοι μου είναι ανώμαλοι;
Ναι, αλλά ο τύπος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από το αίτιο που προκαλεί την διαταραχή της περιόδου. Σε περίπτωση που έχετε μειωμένη επάρκεια των ωοθηκών ή αργή ανάπτυξη των ωοθυλακίων, η θεραπεία σας και ο τρόπος παρακολούθησης μπορεί να ρυθμιστεί αναλόγως με τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων και τη διενέργεια απλών εξετάσεων (μέτρηση ορμονών στο αίμα ή/και υπερηχογράφημα).
4Αν δεν έχω παρουσία ωοθυλακίων άντρου ορατά στον υπέρηχο στην αρχή του κύκλου μου, θα καταφέρω να παράγω ένα ωάριο;
Πρόκειται για μια καθορισμένη δυνατότητα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τα ωοθυλάκια να ωριμάσουν.
5Είχα δυο εξωμήτριες κυήσεις, και, ως εκ τούτου και οι δύο σάλπιγγές μου έχουν αφαιρεθεί. Υπάρχει θεραπεία για μένα;
Ναι. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί ιδανική λύση για μια γυναίκα που είχε δύο έκτοπες κυήσεις και στη συνέχεια έπρεπε να αφαιρέσει τις σάλπιγγές της. Υπάρχει ποικιλία πρωτοκόλλων που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Αν μάλιστα το πρωταρχικό και μοναδικό πρόβλημα είναι σαλπιγγικό και αναμένεται ότι υπάρχουν ωάρια καλής ποιότητας και φυσιολογικό σπέρμα, ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης ή ένα ήπιο πρωτόκολλο ωοθηκικής διέγερσης αποτελούν αποδεκτές επιλογές οι οποίες ελαχιστοποιούν τους πιθανούς κινδύνους από τα φάρμακα.
6Η μήτρα και τα εξαρτήματά μου (ωοθήκες και σάλπιγγες) έχουν αφαιρεθεί. Είμαι υποψήφια για την εξωσωματική γονιμοποίηση;
Δυστυχώς, αν δεν έχετε μήτρα ή/και εξαρτήματα, η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν θα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για εσάς. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνονται οι λύσεις της παρένθετης μήτρας και των δανεικών ωαρίων. Στη περίπτωση μάλιστα της χρησιμοποίησης ωαρίων από δότρια τα ποσοστά επιτυχίας είναι αρκετά υψηλά.
7Η τεχνική της μικρογονιμοποίησης του ωαρίου (ICSI) θα πρέπει να γίνεται ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει υγιές σπέρμα;
Όχι, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.