Ο καθηγητής Robert Edwards, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως ο πατέρας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο ως πρωτοπόρος στα θέματα της αναπαραγωγικής ιατρικής και της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Τον Οκτώβριο του 2010 βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική για «την ανάπτυξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης». Ο Edwards είναι διάσημος για τη γέννηση της Louise Brown, το 1978, του πρώτου μωρού που γεννήθηκε με τη χρήση της in-vitro γονιμοποίησης.

Ο Edwards άρχισε τις μελέτες πάνω στην ανθρώπινη γονιμοποίηση το 1960 και πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο Edwards γονιμοποίησε επιτυχώς το πρώτο ωάριο έξω από το σώμα το 1968, και εργάστηκε εκτενώς με γυναικολόγους – χειρουργούς, όπως ο Patrick Steptoe, για να βελτιώσει την καλλιέργεια ωαρίων στο εργαστήριο και την διαδικασία της ωοληψίας. Παρόλο που οι προσπάθειές τους αμφισβητήθηκαν και προκάλεσαν μαζική αποδοκιμασία (ακόμα και την άρνηση χρηματοδότησης), έθεσαν  τις βάσεις για την ανάπτυξη της ειδικότητας της υπογονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

 


Σύμφωνα με δήλωση της επιτροπής που απένειμε στον Edwards το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, το έργο και τα επιτεύγματα του, κατέστησαν δυνατή τη θεραπεία της υπογονιμότητας, μια απογοητευτική και αγχωτική κατάσταση που υπολογίζεται ότι επηρεάζει περισσότερο από το 10% όλων των ζευγαριών. Μέχρι σήμερα, περίπου 6 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Το ιστορικό αυτό βίντεο – που βασίσθηκε σε αρχειακό υλικό διατηρεί το  Εθνικό Αρχείο του BFI (British Fertility Institute) – δείχνει τη γέννηση της Louise Brown στις 25 Ιουλίου του 1978, ημέρα που σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη της επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης για τους ανθρώπους.