Αντισύλληψη - Contraception

1Υπάρχει κάποια μέθοδος αντισύλληψης που έχει συνδεθεί με την υπογονιμότητα?
Όχι! Η συγκεκριμένη φήμη ξεκίνησε και διαδόθηκε στη δεκαετία του ’70, όταν ένα συγκεκριμένο προϊόν IUD (ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης) συνδέθηκε με πιθανή πρόκληση υπογονιμότητας. Ωστόσο, όλες οι εκδοχές IUD που κυκλοφορούν σήμερα, είναι πλήρως ασφαλείς! Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με τη διακοπή των περισσότερων μεθόδων αντισύλληψης, η δυνατότητα σύλληψης είναι σχεδόν άμεση, εκτός μερικών περιπτώσεων (π.χ. το ενέσιμο Depo-Provera), όπου θα πρέπει να περάσουν λίγοι μήνες μέχρι οι γυναίκες να μπορέσουν να μείνουν έγκυες.
2Ισχύει ότι μερικές τροφές και φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να αλληλεπιδράσουν με κάποιες μεθόδους αντισύλληψης?
Ναι! Μερικά φάρμακα (π.χ. το αντιβιοτικό ριφαμπικίνη) μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το αντισυλληπτικό χάπι! Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά στα αντιβιοτικά, η πιθανότητα που έχουν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ενός αντισυλληπτικού χαπιού είναι πολύ μικρή (με την παραπάνω εξαίρεση), σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Contraception, το 2011! Όσον αφορά στα τρόφιμα, σύμφωνα με έρευνα του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal διαπιστώθηκε ότι το grapefruit, αν και δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του αντισυλληπτικού χαπιού, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ορμονών που υπάρχουν στα χάπια και απορροφώνται από το αίμα.
3Υπάρχει η πιθανότητα να προσθέσω βάρος από τη χρήση κάποιας μεθόδου αντισύλληψης?
Εξαρτάται από τη μέθοδο αντισύλληψης! To 2011, συστηματική ανασκόπηση της Cochrane Database ανέλυσε 49 μελέτες, οι οποιες συνέκριναν διάφορες μεθόδους αντισύλληψης με placebo και δεν βρήκαν κάποια επίδραση των ορμονικών μεθόδων αντισύλληψης στην αύξηση του βάρους. Ωστόσο, μια δημοσιευμένη έρευνα στο American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG) από το 2009, έδειξε ότι γυναίκες που έκαναν χρήση της ένεσης Depo-Provera αύξησαν το βάρος κατά 5 κιλά και το ποσοστό λίπους τους κατά 3.4% μέσα σε 3 χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει βεβαιότητα για τη σύνδεση αυτών.