Οι χειρότερες μέθοδοι αντισύλληψης στον κόσμο
Οι χειρότερες μέθοδοι αντισύλληψης στον κόσμο!
19/09/2015
Ένα υπέροχο video animation με τη διαδικασία του τοκετού | Δρ Γεώργιος Μπάσιος - Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Το θαύμα της γέννησης!
14/10/2015

Με αφορμή την καθιέρωση του Οκτωβρίου ως μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, ας μοιραστούμε κάποιες σημαντικές συμβουλές που αφορούν στην πρόληψή του:

 

1. Αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη τροφής

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, τη χρονική περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, που ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πιο συχνά. Αποφύγετε την αύξηση του βάρους με την πάροδο του χρόνου, και προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα δείκτη μάζας σώματος (BMI) κάτω του 25.

2. Τρώτε υγιεινές τροφές

Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και φτωχή σε υδατάνθρακες και λιπαρά τρόφιμα. Φάτε άπαχο κρέας όπως τα ψάρια ή το στήθος κοτόπουλου και καταναλώστε κόκκινο κρέας με μέτρο. Τρώτε δημητριακά ολικής άλεσης. Επιλέξτε φυτικά έλαια αντί για ζωικά λίπη.

3. Πιείτε λίγο ή καθόλου αλκοόλ

Η χρήση του αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα, ανεξάρτητα από το είδος του αλκοόλ.

4. Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, ακόμα και όταν αρχίσει αργότερα στη ζωή μιας γυναίκας, μειώνει το συνολικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά περίπου 10 έως 30%. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μορφή μέτριας άσκησης (π.χ. μια βόλτα 30 λεπτών με τα πόδια, 4-5 φορές την εβδομάδα).

5. Θηλάστε τα μωρά σας για όσο το δυνατόν περισσότερο

Οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους για τουλάχιστον ένα έτος, συνολικά έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αργότερα.

6. Μην καπνίζετε

Η έρευνα δείχνει ότι το μακροχρόνιο κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε ορισμένες γυναίκες.

7. Αποφύγετε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η ορμονική θεραπεία κατά την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Εάν κρίνεται αναγκαίο να πάρετε ορμόνες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αποφύγετε εκείνα που περιέχουν προγεστερόνη και περιορίστε τη χρήση τους σε λιγότερο από τρία χρόνια. Ορμονικές κρέμες και gel δεν είναι ασφαλέστερα από τα χάπια και θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.

8. Κάντε τακτικά προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού ή των φορέων υγείας για να αποφασίσετε το είδος και τη συχνότητα της εξέτασης. Η μαστογραφία μετά τα 40 έτη θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση.

Αν είστε σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, όπως στις περιπτώσεις που έχετε ένα συγκεκριμένο γονίδιο (όπως ένα γονίδιο BRCA), ή έχετε ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό ή είχατε μια υψηλού κινδύνου καλοήθη βλάβη του μαστού στο παρελθόν, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με άλλα πιθανά πρόσθετα προληπτικά μέτρα, όπως:

  • Επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις.

Σε κάποιες κατηγορίες γυναικών, μπορεί να χρειαστεί πέρα από την τακτική μαστογραφία, μαγνητική τομογραφία ή υπέρηχος μαστών.

  • Φάρμακα που μπλοκάρουν τα οιστρογόνα.

Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή όσες είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φαρμάκων με αντι-οιστρογονική δράση όπως η ταμοξιφαίνη, η ραλοξιφαίνη, και οι αναστολείς αρωματάσης.

  • Προφυλακτική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μαστών ή / και των ωοθηκών.

Οι γυναίκες που έχουν αφαιρέσει και τους δύο μαστούς με χειρουργική αφαίρεση μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 90%. Οι γυναίκες που έχουν αφαιρέσει και τις δύο ωοθήκες έχουν περίπου τον μισό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες με άθικτες ωοθήκες. Οι επιλογές αυτές είναι κατάλληλες αποκλειστικά για τις γυναίκες σε πολύ υψηλό κίνδυνο για καρκίνο μαστού.