Νέοι πατέρες: Πώς η εγκυμοσύνη συνδέεται με την κατάθλιψη
21/03/2017
Συμμετοχή στο Συμπόσιο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
15/05/2017

Βασιζόμενοι σε μια ανάλυση περισσότερων από 46.000 γυναικών, ερευνητές από το University of Aberdeen – με διευθύνουσα την Lisa Iversen – διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια από το στόμα διατρέχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του ενδομητρίου, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν πάρει ποτέ αντισυλληπτικό χάπι.

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την έρευνα, δεν διαπιστώθηκε καμία σύνδεση μεταξύ της χρήσης αντισυλληπτικών κατά τα χρόνια αναπαραγωγής και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης νέων καρκίνων στην μετέπειτα ζωή.

Αν και υπάρχουν ήδη μελέτες που αποκαλύπτουν σύνδεση μεταξύ της χρήσης των αντισυλληπτικών χαπιών με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, άλλες μελέτες έχουν συνδέσει το χάπι με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου.

Ο σκοπός, ωστόσο, της μελέτης της ομάδας της Δρ. Iversen ήταν η αξιολόγηση των μακροχρόνιων επιπτώσεων (θετικών ή αρνητικών) από τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσαν δεδομένα από 46.022 γυναίκες που είχαν πάρει μέρος στο “UK Royal College of General Practitioners’ Oral Contraception Study”, από το1968 μέχρι το 1969.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη συγκεκριμένη έρευνα, εδώ.